Nuanţa de bază
O greşeală în alegerea fondului de ten este de-a dreptul fatală, căci dacă nuanţa nu se potriveşte exact cu pielea, machiajul arată nenatural. Tonul potrivit îl puteţi găsi printr-un test direct, adică pe obraji, şi nu pe dosul palmei, aşa cum se face de obicei! Acolo, pigmentul pielii este diferit de cel al feţei. Puteţi încerca fondul de ten, aplicându-l într-un strat ceva mai gros şi, de ce nu, în trei nuanţe diferite, dar apropiate. Dacă pata de culoare nu se mai vede, înseamnă că este cea potrivită.
De altfel, profesioniştii produc întotdeauna două nuanţe diferite pentru acelaşi fard – una mai închisă şi una mai deschisă, corespunzătoare tenului palid din timpul iernii, şi ceva mai închisă, pentru tenul mai bronzat din sezonul de vară. Atenţie: lumina de neon poate crea o imagine greşită asupra culorii, de aceea este bine ca atunci când cumpăraţi fondul de ten să folosiţi o oglindă şi să vă plasaţi, undeva, la lumina zilei.

Consistenţa fardului trebuie, şi ea, să fie în armonie cu tipul de piele. Regula este următoarea: cu cât e mai uscat tenul, cu-atât mai consistentă trebuie să fie baza machiajului.
Fondurile de ten sub formă de cremă sunt, de obicei, foarte bune, inclusiv pentru îngrijirea tenului uscat.
Pentru tenul mixt se recomandă fondul de ten fluid, fără grăsimi sau produse matifiante. Zonele grase se “împacă” excelent cu fondul de ten compact, peste care se aplică pudra. Aveţi tenul curat? Atunci este suficient să folosiţi o cremă de zi uşor colorată sau un gel bronzant, aplicat într-un strat subţire. In ultima vreme, au apărut pe piaţă fonduri de ten sub formă de spray. Datorită pulverizării, pigmenţii ajung repede şi uniform pe faţă şi acoperă pielea relativ bine.
Creioanele pentru mascarea zonelor cu probleme (impurităţi, coşuri…) trebuie să fie cu o nuanţă mai deschise decât fondul de ten. Ele pot fi folosite şi pentru cearcăne, dar mai eficiente sunt, totuşi, cremele speciale anti-cearcăn, cu textură mai uşoară, care “luminează”, în mod evident, zona ochilor.
Buzele
Creion sau gloss? Iată o întrebare la care răspunsul este din ce în ce mai dificil. înainte, se alegea pur şi simplu culoarea, mai palidă sau mai intensă. Astăzi, limitele s-au estompat: rujul nu mai este mat sau cremos, ci şi uşor şi strălucitor, în vreme ce gloss-ul este prezentat fie cu un luciu delicat, ^fie cu o consistenţă foarte durabilă. în ciuda ofertei imense, regulile sunt puţine la număr.
Nuanţele închise pot micşora – optic – gura, în vreme ce luciul îi conferă volum. Creioanele pentru contur trebuie să corespundă din punct de vedere coloris-tic ori rujului, ori culorii naturale a buzelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu